Sınırda Kişilik Bozukluğu
Sınırda kişilik bozukluğu, (Borderline personality disorder) nispeten hafif psikolojik rahatsızlıklar olan nevroz ve ağır kişilik bozukluğu olarak tanımlayacağımız psikoz arasındaki noktada bulunur.
Sınırdaki kişilik bozukluğu, nevroz veya psikoz olarak tanımlanamaz. Özellikleri açısından iki rahatsızlık türünden de belirtiler gösterir. Hastalığa sahip kişiler, normal bir hayat sürdürmekte ve ilişki kurmakta ciddi sorunlar yaşarlar. Davranışları "dengesiz" olarak tanılandırılabilir. Bu probleme sahip kişiler, her türlü duyguyu çok yoğun olarak yaşarlar. Bu kişilik tipinde başta kumar, alkol ve uyuşturucu olmak üzere pek çok bağımlılığa rastlanabilir.
Sınırda kişilik bozukluğuna sahip kişilerde güven problemine sıkça rastlanır. Karşılarındaki bireyi çok sevebilirler ancak rahatsızlıkları nedeniyle, o kişiye çok nadiren güvenirler ve iç dünyalarında çatışma yaşarlar.
Daha önce de belirttiğimiz üzere tüm düşünceler, en yoğun şekilde yaşanır. Hastalığa sahip birey kendini dünyanın zirvesinde veya dibinde görebilir. Öz kıyıma sıkça rastlanır ve intihar girişimleri sıktır.
Sınırda kişilik bozukluğunun belki de en kötü yönü psiko-terapiye nadiren cevap vermeleridir. Çeşitli sedatif, anti depresan ve anti psikotik ilaçlarla, yaşam kaliteleri yükseltilebilir. Değer verdikleri insanları kaybetmekten çok korkarlar ve bu korkuları eyleme dönüşür. Eyleme dönüştükçe, karşı tarafın kendini geri çekmesi çok olası olduğundan, hasta paradokslarla boğuşur. Ani öfke patlamaları, umutsuzluk, yaşamdan zevk almama, hayata anlam verememe de diğer sıkıntılar arasındadır. Bu hastalıkla yaşayan kişiler, düşünceden ziyade dürtü ile hareket ederler ve eylemlerinde mantık ön plana çıkmaz.
Tedavi sürecinde ilaçları dikkatle kontrol edilmeli ve mümkünse, bir yakın tarafından kendilerine verilmedir çünkü, duygu durumlarının değiştiği anlarda intihara kalkışmaları fazlasıyla olasıdır.
Genellikle 20-40 yaş arasında rastlanan bu hastalık, psikoloji biliminin uğraştığı ve çözüm bulmaya çalıştığı en kayda değer vakalardandır.
0 yorum:
Yorum Gönder